Mensenhandel dwingt meer kinderen in slavernij

Criminele bendes maken misbruik van de vluchtelingencrisis in Europa. Vooral alleen reizende vluchtelingenkinderen verdwijnen uit het zicht van de autoriteiten en worden gedwongen tot slavernij in onder meer de seksindustrie. Dat blijkt uit een rapport dat de Europese Unie donderdag over mensenhandel publiceert, waarover The Guardian al bericht.

Vorig jaar werden 96.000 onbegeleide kinderen aangemeld voor asielprocedures in Europa. Zeker 10.000 kinderen verdwenen later uit het zicht. Duitsland verklaarde eerder dit jaar dat van 4700 vluchtelingenkinderen de verblijfplaats niet meer bekend is en in Zweden raken elke week tien kinderen 'kwijt'.

"Georganiseerde bendes kiezen voor handel in kinderen, omdat ze gemakkelijk te werven zijn en snel kunnen worden verplaatst", staat in het rapport. Het gaat om kinderen van zes maanden tot tien jaar oud, die voor 4000 tot 8000 euro van de hand gaan.

De EU registreerde in 2013 en 2014 bijna 16.000 slachtoffers van mensenhandel, onder wie bijna 2400 kinderen, maar de werkelijke aantallen liggen waarschijnlijk veel hoger. Meer dan twee derde van de slachtoffers belandt in de seksindustrie. Een vijfde moet dwangarbeid doen, vaak in de landbouw. De overigen komen terecht als huisslaaf of moeten gedwongen bedelen.

Mensenhandel dwingt meer kinderen in slavernij
Mensenhandel dwingt meer kinderen in slavernij (Foto: ANP)