NOS-baas De Jong klaagt over Formule 1-rechten

De Grand Prix van Spanje, die Max Verstappen afgelopen weekend verrassend op zijn naam schreef, had op het open net uitgezonden moeten worden. Dat is de mening van Jan de Jong, directeur van de NOS.

"Je kan je afvragen of zoiets alleen bij Ziggo te zien moet zijn", klaagde De Jong in AD Sportwereld. Hij reageerde ook meteen op zijn eigen vraag met de woorden: "Ik vind het niet gek dat zo'n evenement met een Nederlandse deelname op een open zender te zien is. Dan zou Formule 1 op de evenementenlijst moeten, net als bijvoorbeeld schaatsen nu. Maar dat is een politieke kwestie."

Afgelopen weekend was de race op het Circuit Barcelona-Catalunya enkel op Ziggo Sport te zien. Deze zender heeft de live-uitzendrechten in handen en is gratis voor alle abonnees van Ziggo. Klanten van bijvoorbeeld KPN moeten een abonnement afsluiten, zoals dat voorheen via Sport1 ging. Meer dan een miljoen mensen zagen de 18-jarige coureur als eerste finishen.

De NOS heeft wel een contract, waardoor zij de komende drie jaar de samenvattingen mogen uitzenden. Deze mogen echter niet langer dan vijf minuten duren. Bovendien kon de omroep in het NOS Journaal van 18.00 uur nog geen beelden tonen. De Jong: "Dit mag volgens het contract namelijk pas 2 uur na afloop van de wedstrijd."

De afgelopen jaren besteedde de NOS overigens nauwelijks aandacht aan de Formule 1. Het Nederlands succes van Verstappen lijkt de omroep nu dus ineens tot inkeer te brengen.