Ruim 2,9 miljoen landgenoten zien Douwe Bob

Ruim 2,9 miljoen Nederlanders stemden dinsdagavond af op de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival. Met een marktaandeel van bijna 47 procent zat bijna de helft van televisiekijkend Nederland naar het liedjesfestijn te kijken. De show is het best bekeken televisieprogramma van de dinsdagavond, meldt Stichting KijkOnderzoek.

2.916.000 kijkers zagen hoe Douwe Bob genoeg punten bij elkaar zong voor een plek in de finale van de 61e editie van het liedjesfestijn in Stockholm. Met zijn vlekkeloze uitvoering van het nummer Slow Down plaatste de Nederlandse inzending zich bij de beste tien acts van de voorronde. AVROTROS scoorde 1,9 miljoen kijkers met de docuserie Op weg naar het songfestival.

De halve finale trok dit jaar wel beduidend minder kijkers dan de vorige editie. Meer dan 3,3 miljoen mensen zagen in mei 2015 Trijntje Oosterhuis sneuvelen in de halve finale in Wenen.

Douwe en zijn band namen het dinsdagavond in de Globe Arena in de Zweedse hoofdstad op tegen acts uit zeventien andere landen. De tien artiesten die de meeste punten van de nationale vakjury's en het Europese tv-publiek wisten binnen te slepen, treden zaterdag met zestien andere acts aan in de finale van het Songfestival.

Naast Nederland kwalificeerden ook Azerbeidzjan, Rusland, Hongarije, Kroatië, Oostenrijk, Armenië, Tsjechië, Cyprus en Malta zich.