Jochie ontdekt Mayastad

De komende tijd mag William Gadoury uit het Canadese Quebec zich het beste jongetje van de klas noemen. Het 15-jarige ventje kan namelijk iets wat een groot gedeelte van de mensheid ontbeert, namelijk goed nadenken. Door logisch te redeneren en zonder zijn zolderkamer te verlaten, ontdekte de bolleboos een tot nu toe onbekende Mayastad.

De Canadien vond het merkwaardig dat veel Mayasteden te vinden zijn op uiterst onhandige plekken. De stadstaatjes waren veelal te vinden op moeilijk toegankelijke bergen of op onvruchtbaar gebied. Een verklaring daarvoor vond hij door de kaart met gevonden Mayasteden te vergelijken met de stand van de sterren boven ruwweg het Yucatan-schiereiland en Guatemala.. Wat bleek? De positie van de 117 tot nu toe ontdekte Mayasteden kwam exact overeen met de positie van heldere sterren in de bekeken sterrenkaart..

Bij een constellatie met drie sterren viel het hem op dat er slechts twee steden in het echt bij te vinden waren. In zijn optiek moest er op de positie van de 'derde ster' ook op aarde een stad te vinden zijn. Dat bleek te kloppen. Op satellietfoto's verstrekt door het Canadian Space Agency en Google Earth was op die locatie duidelijk bebouwing zichtbaar.

Binnenkort gaat een levensdroom van William in vervulling. Hij en een team experts gaan op de bewuste locatie eventjes met schepjes en emmertjes kijken hoe de stad er nu bij ligt. Het hoogtepunt van drie jaar onderzoek voor William.

Voor mensen die denken dat na het verdwijnen van de Maya-cultuur de bijbehorende bevolking met een ruimteschip naar Kepler-452b gevlogen is: dat klopt niet. De Maya's leven nog steeds in Mexico en Guatemala. Het zijn er wel een stuk minder dan vroeger, toen Yucatan bijvoorbeeld meer dichtbevolkt was, dan heden ten dage.

Update 22.50 uur:
Enkele wetenschappers hebben nogal sceptisch gereageerd op de sensationele ontdekking van de Canadese tiener. Eentje -David Stuart- noemt het zelfs een voorbeeld van rotzooi-wetenschap, dat een vrije val maakt op het internet. De oude Maya's zouden hun bouwsels helemaal niet spiegelen aan de sterrenconstellaties.

Anderen vallen Stuart bij. De ontdekte structuur zou inderdaad door mensen gemaakt zijn, maar dan wat minder lang geleden dan 1100 jaar. Het zou om een graanveld gaan.