Webber: "Verstappen moet er klaar voor zijn"

Volgens regerend WEC-kampioen Mark Webber moet Max Verstapen zich na zijn overstap naar Red Bull meteen bewijzen, hij heeft geen keuze. De Limburger vervangt vanaf komend weekend Daniil Kvyat bij Red Bull, die door tegenvallende prestaties terug is gezet naar Toro Rosso.

De Australiër noemde de rijderswissel hard voor Kvyat, maar voegde er ook aan toe dat het er al een tijdje aan zat te komen. Het nieuws kwam naar buiten na de Russiche Grand Prix, waar de Rus voor zijn thuispubliek tot twee maal toe tegen Sebastian Vettel aan reed. "Ja, het is hard, maar zo gaat het nou eenmaal. Alles gaat snel. Red Bull wil zich een beetje voorbereiden op het komende seizoen. Het zal alweer compleet vergeten zijn over drie maanden, zoals dat gewoonlijk gaat in de Formule 1."

Voor de 22-jarige Kvyat lijkt zijn carrière over na dit seizoen. Red Bull heeft een goede reputatie als het aan komt op het opleiden van hun talent, maar vaak zullen de zittende rijders snel plaats moeten maken voor de rookies. "Helmut ziet dat niet in," voegte Webber er aan toe. "Hij wil niks anders dan goede prestaties en zo snel mogelijk de snelste jongens in de snelste wagens hebben. Ik ben niet verrast."

Voor de gepromoveerde Verstappen zijn de verwachtingen hoog gespannen. De Nederlander maakte vorig jaar veel indruk in zijn debuutseizoen en heeft dit jaar opnieuw laten zien constant te kunnen presteren. Velen geloven dat hij groot gaat worden, maar net zoals bij Daniel Ricciardo zal de druk enorm zijn. "We zullen zien of Max de records van Red Bull opnieuw kan verbreken. Of hij klaar is? Hij heeft geen keuze, hij moet klaar zijn."

Mark Webber rijdt dit jaar zijn tweede seizoen bij het LMP1-project van Porsche, waar hij tot dusver weinig geluk kende. In Silverstone viel hij uit nadat zijn teamgenoot één van de achterblijvers aantikte en daarna zwaar crashte, en in Spa afgelopen zaterdag raakte de wagen zwaar beschadigd door een lekke band, waardoor het team noodgedwongen op moest geven.

Mark Webber reed tot 2014 in dienst van Red Bull (Pro Shots / Zuma Sports Wire)
Mark Webber reed tot 2014 in dienst van Red Bull (Pro Shots / Zuma Sports Wire)