Cruz stopt, Trump waarschijnlijk presidentskandidaat

Republikein Donald Trump wint de voorverkiezing van zijn partij in de staat Indiana. Dat voorspellen nieuwszenders CBS, NBC en CNN. Na het tellen van de eerste stemmen, bleek de miljardair een ruime voorsprong te hebben op zijn rivalen.

De overwinning van Trump is een forse tegenvaller voor zijn voornaamste uitdager Ted Cruz. De senator uit Texas probeert te voorkomen dat de vastgoedmagnaat voldoende gedelegeerden achter zich krijgt om te worden uitgeroepen tot de presidentskandidaat van de Republikeinen.

Update 02.45 uur
Tijdens een toespraak heeft Ted Cruz zijn verlies erkend, en tegelijk aangekondigd dat hij zijn campagne staakt. Daarmee lijkt het bijna onafwendbaar dat Donald Trump de Republikeinse presidentskandidaat zal zijn. John Kasich is de enige overgebleven andere kandidaat, maar hij heeft amper gedelegeerden achter zich.

Update 03.13 uur
Reince Priebus, voorzitter van de Republican National Committee, heeft na de terugtrekking van Cruz getweet dat Trump de vermoedelijke presidentskandidaat van de partij zal zijn. Daarmee is een zogeheten contested convention, waarin tijdens de conventie nog om stemmen wordt gestreden, een stuk minder waarschijnlijk. Priebus roept op tot eenheid om de waarschijnlijke kandidaat van de Democraten, Hillary Clinton, te verslaan.

Clinton werd in Indiana overigens verslagen door Bernie Sanders, die iets meer dan de helft van de stemmen won. Maar door de voorsprong die ze al heeft, en omdat gedelegeerden in die staat evenredig worden toegekend, zal dat haar vermoedelijk niet erg deren.   

'Trump verslaat Cruz in Indiana'
Cruz stopt, Trump waarschijnlijk presidentskandidaat (Foto: ANP)