Topman Ferrari zwaait af na sterk kwartaal

Sportwagenfabrikant Ferrari heeft naar eigen zeggen het sterkste eerste kwartaal ooit achter de rug. Het aantal verkochte bolides steeg met 15 procent tot 1882. Daarnaast meldde het bedrijf maandag dat topman Amedeo Felisa het na ruim een kwart eeuw voor gezien houdt.

Felisa (69) werkte 26 jaar voor Ferrari en zwaaide er sinds 2008 de scepter. Hij wordt opgevolgd door Sergio Marchionne, die ook de hoogste baas is van voormalig moederbedrijf Fiat Chrysler en daarnaast al een toezichthoudende rol vervulde bij Ferrari. Dat hij nu ook de dagelijkse leiding krijgt, komt voor volgers van de autobranche niet als een verrassing.

Ferrari behaalde afgelopen kwartaal een omzet van 675 miljoen euro. Dat is een kleine 9 procent meer dan een jaar eerder. De nettowinst viel met 78 miljoen euro bijna een vijfde hoger uit dan in het eerste kwartaal van 2015. Het bedrijf zag in de sterke resultaten aanleiding ook de winstverwachting voor heel 2016 op te schroeven.

Marchionne besloot vorig jaar het Italiaanse paradepaardje uit de Fiat-stal te verzelfstandigen. Eerst werd een klein deel van het meerderheidsbelang van Fiat Chrysler naar de beurs gebracht, begin dit jaar werd het restant verdeeld onder de aandeelhouders van het Italiaans-Amerikaanse autoconcern.

Topman Ferrari zwaait af na sterk kwartaal
Topman Ferrari zwaait af na sterk kwartaal (Foto: ANP)