Belgische Turken in de greep van Ankara

Jarenlang extreemrechtse, enge clubjes als Milli Görüş en moskeeën sponsoren, werpt op de lange duur zeker z'n vruchten af. De lange arm van Ankara reikt ook tot in België. Ook daar zijn tegenstanders van ome Erdolf niet langer veilig.

De oproep van het Turkse consulaat in Nederland om 'verraders' en critici op Erdogan aan te geven (net als bij onze zuiderburen), is volgens de Belgische krant De Standaard slechts het topje van de ijsberg. Veelal anonieme Belgische Turken hebben bij het dagblad een boekje opgedaan over de intimidatie die ze van 'landgenoten' ondervinden. De fascistische praktijken van de Turkse regering lijken ook over te zijn gewaaid naar het land waar iedereen lacht.

Volgens deze bronnen heeft Erdogan een legertje (6000 man) internettrols aan het werk gezet om lastercampagnes tegen critici van het regime te voeren. Ze verspreiden leugens en zoeken het internet af naar onwelgevallige geluiden.

Zo'n 1224 Belgen van Turkse afkomst zouden op een zogenaamde zwarte lijst staan van mensen die het Ottomaanse Rijk 2.0 niet mogen betreden. Wie het zijn en hoe ze daarop terecht zijn gekomen is onduidelijk. Begin maart heeft de Belgische regering Ankara gevraagd naar het hoe en waarom van de lijst, maar daar is nog geen antwoord op gekomen. In Turkije ben je al snel een terrorist, vooral wanneer je journalist, columnist, jurist of academicus bent.

Dat onder de Europese Erdofans het fascisme welig tiert, bleek gisteren al uit interviews die Zaman Vandaag heeft gevoerd met een aantal (Turkse) criticasters van het Erdogan-beleid. Het beeld dat daaruit naar voren komt, is niet om over naar huis te schrijven. Veel mensen met een mening over Erdolf durven niet meer naar Turkije af te reizen. Iets dat geheel in lijn met de door Erdolf gewenste 'zuivering' staat.

Net zoals in Nederland, jeukt het in België van de Erdofans. Zestig procent van de Belgische Turken hebben de vorige keer op hem gestemd.