Racisme zet streep door John Wayne-dag in VS

De plannen voor een officiële John Wayne-dag in Californië kunnen in de prullenbak. Het staatscongres stemde een voorstel om 26 mei aan de cowboyheld op te dragen weg vanwege Waynes racistische opvattingen, meldden Amerikaanse media.

Congreslid Luis Alejo was een van de mensen die tegen het voorstel stemden en haalde daarbij een Playboy-interview met Wayne uit 1971 aan. "Ik geloof in blanke heerschappij totdat de zwarten genoeg zijn opgeleid dat ze zich verantwoordelijk kunnen gedragen", zei Wayne destijds.

Over de bloedige strijd met de oorspronkelijke bevolking van de Verenigde Staten had Wayne ook een uitgesproken mening. "Het was een kwestie van overleven. Veel mensen hadden nieuw land nodig en de indianen waren egoïstisch en wilden het voor zichzelf houden."

Republikeins Congreslid Matthew Harper, die de John Wayne-dag had voorgesteld, klaagde na de stemming over de 'orthodoxie van politieke correctheid'. "Verzet tegen de John Wayne-dag is hetzelfde als verzet tegen appeltaart, vuurwerk, honkbal, vrijhandel en Onafhankelijkheidsdag", aldus een getergde Harper.

Racisme zet streep door John Wayne-dag in VS
Racisme zet streep door John Wayne-dag in VS (Foto: BuzzE)