BelgiŽ levert Abdeslam uit aan Frankrijk

België heeft terreurverdachte Salah Abdeslam uitgeleverd aan Frankrijk. Dat heeft het federaal parket dat het Belgische onderzoek leidt naar terreur bevestigd. Abdeslam wordt verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs in november. Frankrijk had om zijn uitlevering gevraagd.

Abdeslam werd woensdagochtend in aller vroegte overgebracht maar Frankrijk. Over het exacte tijdstip of de manier waarop de uitlevering is gebeurd, wil het parket verder geen informatie geven.

Om de kans op ontsnapping zo klein mogelijk te houden, was niet vooraf bekendgemaakt wanneer Abdeslam België zou verlaten.

Maandenlang voortvluchtig
De geboren Fransman was na de aanslagen in Parijs op 13 november maandenlang voortvluchtig. Vermoedelijk had hij zich moeten opblazen bij het stadion Stade de France in Parijs, maar zag hij daar vanaf. Hij werd uiteindelijk op 18 maart ingerekend in Molenbeek bij Brussel.

Vermoed wordt dat de plannen voor de aanslagen in Brussel in een stroomversnelling terechtkwamen na de arrestatie van Abdeslam. Mogelijk waren de daders bang dat Abdeslam uit de school zou klappen.

Abdeslam wordt woensdag voorgeleid, aldus de Franse openbaar aanklager.

België levert Abdeslam uit aan Frankrijk
België levert Abdeslam uit aan Frankrijk (Foto: ANP)