FC Twente akkoord met crediteuren

FC Twente heeft een eerste stap gezet naar behoud van de proflicentie. Tubantia meldt vanavond, dat de Tukkers een crediteurenakkoord hebben gesloten met de schuldeisers. Deze groep mensen scheldt FC Twente ongeveer 20 miljoen euro kwijt.

Daarnaast gaan er geruchten, dat er een afspraak is gemaakt over een belastingclaim, die de fiscus nog in petto heeft. Dit hangt samen met het buiten de boeken houden van de transfer van Dusan Tadic. Voormalig bestuurders Joop Munsterman, Aldo van der Laan, Hein Trebbe en Hennie ten Hag zullen dit naar verluidt voor hun rekening moeten nemen. Het is echter niet duidelijk of hier een maximumbedrag aan verboden is.

"Dit akkoord betekent een belangrijke stap in de nieuwe toekomst van FC Twente, ook al omdat het een van de voorwaarden is voor het kunnen inroepen van de gemeentelijke garantstelling", liet interim-directeur Onno Jacobs weten. "Met de financiële bijdragen die hiermee worden geleverd door deze oud bestuurders laten zij zien dat de club hen zeer ter harte gaat. Wij hopen hiermee ook definitief een streep te kunnen zetten onder het verleden."

Na de sanering houdt FC Twente nog een schuld van 32 miljoen euro over. Hierbij zit onder meer een door de gemeente verstrekte lening van 17 miljoen euro voor de bouw en uitbreiding van het stadion. Ook de lening bij een Britse bank, die vorig jaar werd afgesloten, is hierbij opgenomen. Hst stadion gaat nu over naar een stichting. De Tukkers huren het dan van deze stichting voor een jaarlijks bedrag van 2,5 miljoen euro.

Door de garantstelling 32 miljoen euro, die de gemeente heeft afgegeven, kan tegen een relatief lage 32 miljoen euro lenen. Met deze nieuwe lening wordt de schuld aan de gemeente, zo'n 17 miljoen euro, in één klap terugbetaald. Ook Doyen Sports Investments heeft nog bijna vier miljoen euro tegoed. De investeerder heeft een deel van deze schuld echter laten vallen. Daarnaast mag FC Twente langer doen over het aflossen van het resterende deel.

FC Twente akkoord met crediteuren (Pro Shots / Peter Lous)
FC Twente akkoord met crediteuren (Pro Shots / Peter Lous)