Aantal plug-inhybrides in jaar verdubbeld

Begin 2016 reden er in Nederland twee keer meer zogeheten plug-inhybrideauto's rond dan een jaar eerder. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag. Plug-inhybrides zijn auto's die zijn uitgerust met zowel een verbrandingsmotor als een elektromotor waarvan de accu via een stekker kan worden opgeladen.

Het aantal plug-inhybride auto's groeide sterker dan hybride auto's, waarvan de accu alleen tijdens het rijden wordt opgeladen, en volledig elektrisch aangedreven modellen. De verkoop van laatstgenoemde groep steeg in 2015 met ruim een derde. Hybride auto's zagen de verkopen met 10 procent stijgen. In totaal was aan het begin van het jaar één op de veertig automodellen geheel of gedeeltelijk elektrisch aangedreven.

De Mitsubishi Outlander PHEV was afgelopen jaar de meest verkochte plug-inhybride. Bij de hybrides zonder stekker werd de Toyota Auris HEV het meest verkocht, terwijl de Tesla Model S de populairste volledig elektrisch aangedreven auto was.

Van alle elektrisch aangedreven auto's rijdt één op de twintig volledig op stroom. De rest betreft hybrides of plug-inhybrides. Volgens het CBS worden geheel of gedeeltelijk elektrisch aangedreven auto's vaak gebruikt door zakelijke rijders.

Van de in totaal 60.000 geheel of gedeeltelijk elektrisch aangedreven nieuwe auto's die afgelopen jaar werden verkocht, vond een derde een nieuwe eigenaar in december. Tot vorig jaar kenden hybride en elektrische voertuigen een lage fiscale bijstelling. Deze regeling is op 1 januari van dit jaar aangescherpt.

Aantal plug-inhybrides in jaar verdubbeld
Aantal plug-inhybrides in jaar verdubbeld (Foto: ANP)