Taxi's weigeren blinde mee te nemen

Iedereen kent taxichauffeurs als beschaafde mensen. Ze weten vrijwel overal de weg, hebben klantvriendelijkheid hoog in het vaandel staan en houden zich keurig aan de verkeersregels. Maar ook in deze branche zitten helaas een paar rotte appels. En ze rijden blijkbaar allemaal in Den Haag.

Een volkomen verkleumde blinde vrouw is eergisteren door de politie naar huis gebracht. Niet omdat ze een slokje teveel op had of vanwege een het molesteren van een bushokje, maar omdat de dame er niet in slaagde een taxi voor haar en haar hond te krijgen.

Diverse taxi's weigerden de blinde en haar geleidehond mee te nemen. Uiteindelijk heeft ze drie uur staan wachten, tot eenieders beste vriend zo vriendelijk en sociaal was haar naar huis te brengen.

Incidentje, zou je denken? Vergeet het maar. Volgens een woordvoerster van KNGF Geleidehonden gebeurt dit wel vaker. Ook andere openbare gelegenheden geven blinden vaak geen gelegenheid om binnen te komen: "We horen het helaas nog best vaak. Bijvoorbeeld in winkels, restaurants en in taxi’s" .

Vanaf 2017 is het echter over met de pret voor sommige taxichauffeurs, want dan treedt er een wet in werking die gebiedt dat invaliden niet meer gediscrimineerd mogen worden, omdat ze toevallig in een (onhandige) rolstoel zitten of een hond nodig hebben om van A naar B te komen.