Sparta keert als kampioen na zes jaar terug in de Eredivisie

Sparta Rotterdam is kampioen van de Jupiler League. De ploeg van Alex Pastoor was voor eigen publiek met 3-1 te sterk voor Jong Ajax en keert na zes jaar terug in de Eredivisie.

Het lukte Sparta niet tegen NAC Breda (1-1) en ook niet tegen Helmond Sport (1-1). Maandagavond werd er wél gewonnen en was het kampioenschap binnen. De Rotterdammers degradeerden in 2010, maar zijn nu terug.

Onder toeziend oog van bondscoach en tevens oud-Spartaan Danny Blind kwam de thuisploeg al vroeg op voorsprong. Loris Brogno liet Het Kasteel na acht minuten opveren. Hij kwam goed voor zijn directe tegenstander Damil Dankerlui en tikte de bal achter André Onana.

De voorsprong was verdiend, want het was Sparta dat vanaf de eerste minuut op zoek ging naar de voorsprong. Na de 1-0 nam Sparta wat gas terug. De talenten van Ajax - met Daley Sinkgraven en Viktor Fischer in de basis - kwamen moeizaam aan voetballen toe. Maar ook Sparta liet weinig zien. De krappe voorsprong werd gekoesterd.

Na rust was het spelbeeld niet veel anders. Sparta was de bovenliggende partij, zonder al te veel kansen te creëren. Ryan Sanusi was na zeventig minuten spelen dicht bij de 2-0, maar hij zich zijn vrije trap uit de kruising worden getikt door Onana.

Doordat de achterstand niet groter werd, bleef de ploeg van Jaap Stam en Andries Ulderink in de wedstrijd. Vlak na de spectaculaire redding van Onana was daar Sinkgraven, uit het niets. Zijn afstandschot belandde snoeihard in de kruising. Jong Ajax zorgde er even voor dat de spanning volledig terug was in de wedstrijd. Want met nog een kwartier op de klok, moest Sparta er nog één maken om de titel binnen te halen.

De druk op de achterhoede van Jong Ajax groeide met de minuut. Maar de verdedigers uit Amsterdam waren niet opgewassen tegen de druk van de Rotterdammers. In de 84ste minuut was het Sanusi die de bal op de lat schoot. Onana bracht nog redding op de rebound, maar kon niet voorkomen dat aanvoerder Michel Breuer de bal van dichtbij tegen de touwen werkte. Het Kasteel ontplofte.

Het feest kwam helemaal op gang toen Sherjil MacDonald er twee minuten later 3-1 van maakte. De overwinning en daarmee het kampioenschap kwam niet meer in gevaar. Na zes jaar afwezigheid is Sparta Rotterdam weer terug in de Eredivisie.