Vier op tien huishoudens wonen in rijtjeshuis

Vier op de tien Nederlandse huishouden wonen in een rijtjeshuis. Van alle huiseigenaren woont 43 procent in een tussen- of hoekwoning, voor huurders ligt dit percentage op 38 procent. Dat blijkt uit zaterdag gepubliceerde CBS-cijfers in het kader van het driejaarlijks WoonOnderzoek Nederland.

Flevoland is koploper als het gaat om huishoudens die in ruitjeshuizen wonen: zes op de tien. Het percentage van huishoudens dat in een tussen- of hoekwoning woont, schommelt al jaren net boven de 40 procent.

Dit kan volgens CBS-hoofddemograaf Jan Latten gaan veranderen. In de jaren 70 en 80 waren eengezinswoningen populair onder de jonge gezinnen van dertigers en veertigers, de babyboomers. Zij zochten woningen buiten de oude steden, betaalbaar, kindvriendelijk en met een tuin. Die vonden ze vaak in satellietsteden als Almere en Lelystad. Nu het aantal gezinnen niet meer toeneemt, zijn het vooral alleenstaande ouderen die vanaf nu bijdragen aan het groeiend aantal huishoudens. "Dat kan ook consequenties krijgen voor de woonbehoefte", aldus Latten.

Vier op tien huishoudens wonen in rijtjeshuis
Vier op tien huishoudens wonen in rijtjeshuis (Foto: ANP)