Veel Wilderscitaten in buitenlandse media over referendum

Behalve de Nederlandse mainstream media doen ook de buitenlandse media hun duit in het zakje over de uitslag van het referendum. Opvallend is dat Geert Wilders regelmatig geciteerd wordt.

Der Spiegel spreekt over een ‘dubbele oorvijg’ voor de Europese Unie (EU). De uitspraak van Geert Wilders, “Dat is het begin van het einde” werd aangehaald door de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Tevens werd er gesproken over een blamage voor Nederland als EU-voorzitter. Ook het Franse Le Figaro spreekt over een besmeurd imago omdat Nederland tot een van de oprichters van de EU behoort.

Bij de Britten, die zelf bezig zijn met een Brexit referendum, heeft de Daily Telegraph het over een overwinning voor de eurosceptici. Ook deze krant haalt een citaat van Wilders aan: “Het lijkt erop dat het Nederlandse volk nee heeft gezegd tegen de Europese elite en nee tegen het verdrag met Oekraïne”. Tevens opperen de Engelsen dat dit referendum een steun in de rug is voor de voorstanders van een Brexit. De BBC concludeert dat de Brusselse elite terecht wat te vrezen hebben over de stabiliteit van de EU.