Kamer: verdrag kan niet geratificeerd worden

Nederland kan het associatieverdrag van Europa met Oekraïne niet ratificeren. Dat stelt een meerderheid van de Tweede Kamer. Nadat de stemmen in meer van de helft van de gemeenten waren geteld stond het nee-kamp op 61,7 procent. De opkomst lag boven de 31 procent.

Bij deze uitslag "kan dit verdrag niet zomaar geratificeerd worden", zei PvdA-leider Diederik Samsom tegen de NOS. "We moeten recht doen aan de nee-stem". Het kabinet moet hier "goed over nadenken", voegde hij eraan toe. Hij noemde de opkomst teleurstellend.

Ook voor CDA-fractieleider Sybrand Buma is de zaak duidelijk als deze uitslag er komt. "Dat verdrag kan niet door Nederland geratificeerd worden." Ook Jesse Klaver van GroenLinks vindt dat "het verdrag niet kan doorgaan". "We moeten de uitslag volgen en kijken waar het kabinet mee komt", zei Alexander Pechtold van D66.

Tegenstanders van het akkoord toonden zich verheugd. "Dit kunnen ze echt niet meer naast zich neerleggen", verklaarde Emile Roemer van de SP. Dit betekent het begin van het einde van de EU, twitterde Geert Wilders van de PVV.

Kamer: verdrag kan niet geratificeerd worden
Kamer: verdrag kan niet geratificeerd worden (Foto: ANP)