Ipsos: opkomst referendum 32%

De opkomst bij het referendum woensdag over het Europese samenwerkingsverdrag met Oekraïne lijkt met 29 procent net onder de vereiste 30 procent te liggen. Dat blijkt uit een exitpoll van Ipsos in opdracht van de NOS woensdagavond meteen na sluiting van de stembureaus. Ipsos hanteert een foutmarge van 3 procent.

Als de 30 procent niet wordt gehaald, kan Nederland het akkoord met Oekraïne als laatste lidstaat van de Europese Unie gewoon bekrachtigen. Blijkt uiteindelijk toch de drempel van 30 procent te zijn gehaald, dan is het raadgevend referendum geldig.

Van de mensen die hebben gestemd, is een meerderheid (64 procent) tegen het verdrag.

Update 21.30 uur:
Volgens Ipsos is de opkomst 32 procent, met een foutmarge van 3 procent aan beide kanten. De onzekerheid over de geldigheid blijft tot komende dinsdag, dan maakt de kiesraad de definitieve uitslag bekend. 

Update 23.25 uur:
Om 23.15 uur was 79,5 procent van de stemmen geteld. NOS meldt een opkomst van 32,2 procent en een voorlopige uitslag van 37,8 procent voor het verdrag, en 61,5 procent tegen het verdrag.

Rotterdam kwam als eerste van de grote steden met cijfers. De opkomst in de havenstad was 24,4 procent. Van hen stemde 64 procent tegen het associatieverdag met Oekraïne, 34,9 procent stemde voor. De opkomst in Amsterdam bedroeg 26,8 procent. In de hoofdstad is meer dan de helft voor het verdrag, namelijk 52,5 procent. 46,3 procent is tegen.

Bij het kleinste stembureau van Nederland is, in tegenstelling tot in de rest van het land, massaal voor het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne gestemd. In de huiskamer van Wim en Elly Westhoff kwamen 29 mensen stemmen: 24 waren voor, vijf tegen. Ook het opkomstpercentage in Marle wijkt af van de trend in de rest van het land: ruim 57 procent van de kiesgerechtigden kwam naar het stembureau.

Ipsos: opkomst referendum onder 30 procent
Ipsos: opkomst referendum 32 procent (Foto: ANP)