'Ook referendum over TTIP en CETA'

Geïnspireerd door het referendum over het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne, hebben een aantal organisaties het Platform TTIP Referendum opgericht om ook hierover de mening van de Nederlandse bevolking te vragen. De organisaties zijn begonnen met de voorbereiding van een referendum over het Amerikaans-Europese handelsverdrag TTIP en de Canadese variant, CETA.

Een petitie om het referendum mogelijk te maken is door zo'n 67.000 mensen ondertekend. Om een volksraadpleging mogelijk te maken zijn 600.000 handtekeningen nodig.

Overigens wordt er in de politiek nog gesproken over TTIP en CETA. De onderhandelingen in het Europees Parlement over TTIP lopen nog, maar CETA is al afgerond en wordt komend jaar voorgelegd aan de lidstaten. "Als de regering niet tekent of het parlement dit verdrag zelf al wegstemt, kan een referendum voorkomen worden", schrijven de initiatiefnemers.

Het Platform TTIP Referendum is opgezet door de organisaties Meer Democratie, Milieudefensie, foodwatch en het Transnational Institute.

'Ook referendum over TTIP en CETA'
'Ook referendum over TTIP en CETA' (Foto: ANP)