EU-landen eens over Europese grenswacht

De Europese Unie heeft een gemeenschappelijk standpunt bepaald over een Europese grens- en kustwacht. Het Nederlandse voorzitterschap gaat nu onderhandelen met het Europees Parlement.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Migratie) is blij met het akkoord. "De Europese grenswacht is een noodzakelijk instrument om de Europese buitengrenzen beter te controleren." Volgens hem kunnen de migratiestromen daardoor in goede banen worden geleid en kan het vrij verkeer van personen in Europa worden gegarandeerd.

Voor de nieuwe dienst moet het Europese grensagentschap Frontex worden uitgebreid. Dat wordt samen met de lidstaten verantwoordelijk voor de grensbewaking. De EU-landen worden verplicht samen in totaal 1500 grenswachten te leveren.

Noodsituaties
De Europese grenswacht krijgt de taak in te grijpen als een lidstaat de hoeveelheid migranten niet aan dreigt te kunnen en praktische maatregelen te treffen in geval van noodsituaties. Ook moet de dienst het terugsturen van afgewezen asielzoekers Europees gaan coördineren.

De Europese Commissie kwam medio december met het grenswachtvoorstel. Dijkhoff wil nog voor juli een akkoord met het Europees Parlement bereiken.