Zoek de verschillen: Molenbeek in beeld

Plakken en knippen van een niveau waar ze bij de NOS misschien wel stikjaloers op zouden worden. Communicatiewetenschapper Frank Thevissen maakte voor zijn YouTubekanaal 'De Vierde Onmacht' een compilatie die haarfijn het verschil laat zien tussen hoe een staatszender het nieuws brengt, tegenover een commerciële zender.

In principe brachten zowel de VRT en de VTM hetzelfde nieuws, namelijk de gebeurtenissen in de islamitische enclave in Brussel, Molenbeek. Alleen krijg je er als argeloos beeldbuiskind zowel letterlijk als figuurlijk een ander beeld bij.

Eerder al was de Vlaamse minister-president Geert Bourgeois al een beetje ontstemd dat de VRT geen beelden had laten zien van 'jongeren' die de politie belaagden, vlak na de arrestatie van de islamitische terrorist Salah Abdeslam,. Dit gebeurde in dezelfde wijk. Dit feitje triggerde blijkbaar Thevissen om het zelf maar even voor amateur-editor te gaan spelen.

Het betreft de schermutselingen een paar uurtjes na een demonstratie van extreem-rechts. Ondanks een betogingsverbod gingen veel lokale jongeren de straat op en een aantal van hen zochten de confrontatie met de politie. In het tumult werd een vrouw aangereden. De inzittenden (later bleken het inwoners van Molenbeek te zijn) reden doodleuk door en konden later worden gearresteerd.

De opmerkelijke reportage is hier te zien. Waarschuwing: de aanrijding van de vrouw is geen prettig gezicht. 

Je gaat je afvragen of in ons landje de staats-TV op dezelfde wijze met beeldmateriaal omgaat.

Duizenden mensen bijeen in Molenbeek (Foto: ANP)
(Foto: ANP)