Historisch resultaat Moto3 ArgentiniŽ

De Maleisische motorcoureur Khairul Idham Pawi heeft op het circuit van Termas de Rio Hondo in Argentinië de Moto3-race gewonnen. De 17-jarige Aziaat heeft nog niet al te veel ervaring: vorig jaar reed hij één race en dus was het zondag pas zijn derde grand prix. Pawi is de eerste Maleisiër ooit die een grand prix wint en pas de derde die een podium haalt. 

 De start gebeurde op een halfnatte baan en dat leverde een forse stunt op: de Maleisiër Pawi stoomde van plek zeven op naar de leiding en sloeg gelijk een gat. Alleen de Belg Livio Loi, als enige voorin op regenbanden en nota bene gestart vanaf plek tien, kon Pawi volgen. Polesitter Brad Binder viel terug naar de negende plek, terwijl Romano Fenati vanaf de tweede startpositie zelfs tot de achttiende plek wegzakte.

Al na drie ronden had Pawi een gat van dik vijf seconden op Loi, die op zijn beurt ook ver voor de rest lag. Die rest werd aangevoerd door minstens net zo verrassende namen als Adam Norrodin - nóg een Maleisiër - Aron Canet, Andrea Locatelli, Jorge Martin en Hiroki Ono. Pas daarna volgden erkende toppers als Jorge Navarro en Binder, terwijl Pawi vooraan door zijn team geboden werd een beetje rustiger aan te doen.

Na zo'n zes ronden werd duidelijk dat de keuze van Loi om op regenbanden te starten toch niet goed uit leek te gaan pakken. Hij begon seconden per ronde te verliezen en zag Norrodin snel langszij komen. Mijlenver voor het duel, waarin Navarro ook voorbij Loi reed, was het echter Pawi die nog altijd veruit de snelste man op de baan was en al twintig seconden voorsprong pakte.

Twee ronden later leek het weer even te gaan regenen - wat voor Loi perfect zou zijn - maar helaas voor de Belg zette het toch niet door. Binnen een ronde zakte hij terug van de derde plaats naar een positie nog net binnen de top-10. De 17-jarige Pawi knalde ondertussen vrolijk door, terwijl Noroddin ver achter hem verrassend lang bij de nummer twee, Navarro, kon blijven. 

Halverwege de race tekende Navarro voor de snelste raceronde, waarmee Pawi voor het eerst niet de snelste op de baan was. De jonge Maleisiër begon langzaam wat tekenen van zenuwen te vertonen, maar had nog altijd een enorm gat naar Navarro. Een ronde later werd dat gat weer wat groter, want Pawi liet 'gewoon' weer de snelste raceronde op de borden zetten.

Vijf ronden voor het einde zette de onvermurwbare Pawi nog maar eens een nieuwe snelste ronde neer. Achter hem kon Noroddin nog altijd bij Navarro blijven, terwijl de grote groep strijdend om plek vier niet snel genoeg dichterbij Navarro en Noroddin kon komen. Kort voor de finish kwam Pawi bij de achterblijvers, wat nog een probleem op kon leveren.

Dat deed het gelukkig niet en dol van vreugde kwam rookie Pawi als winnaar over de streep. Noroddin nam geen genoegen met een sensationele derde plek en wilde Navarro nog inhalen. Dat lukte even, maar in de allerlaatste bocht ging het helemaal fout. De jonge Maleisiër viel van zijn machine af, stond nog wel op en duwde zijn motor als elfde over de finish. Binder profiteerde van de val en kon toch nog het podium halen.

De Nederlandse Bo Bendsneyder moest na een moeilijke kwalificatie en een gridstraf van de 26e plek vertrekken en kon zich niet veel naar voren werken. Hij vocht nog wel de nodige duels uit met Fenati, maar kwam uiteindelijk niet verder dan de 22e plek. Loi kwam op zijn regenbanden als zestiende over de streep, één plek buiten de punten.