Ervaren taakgestrafte naait zwakbegaafde collega

Een draaideurcrimineel kreeg de zoveelste taakstraf opgelegd. Deze moest hij uitwerken bij de sociale werkvoorziening in Oldenzaal van de reclassering. Helaas had de reclassering er geen rekening mee gehouden dat op een sociale werkplaats ook veel mensen werken die kwetsbaar zijn en afhankelijk van de beschermende omgeving van die sociale werkplaats. Draaideurcrimineel N. werd eigenlijk als de beruchte kat op het spek gebonden.

Het ‘spek’ was in dit geval een 20-jarige zwakbegaafde vrouw. Het nagenoeg weerloze slachtoffer dat inpakwerkzaamheden bij leerbedrijf De Werkwijzer verricht werd al snel ‘ingepakt’ door draaideurcrimineel N. die vervolgens uitpakte door haar meerdere telefoon- abonnementen af te laten sluiten en de bijbehorende telefoons in te pikken. Wanneer de zwakbegaafde vrouw dan toch protesteerde, intimideerde en bedreigde de gehaaide draaideurcrimineel haar.

Directeur Tonnie Harmelink is erg geschrokken van de mentaliteit en daden van draaideurcrimineel N. en zegt geen taakstraffen meer te willen laten uitzitten in zijn bedrijf. “De veiligheid van onze cliënten staat altijd voorop. Wij hebben het gevoel dat die veiligheid nu onvoldoende gewaarborgd kan worden,” aldus de directie. De onverbeterlijke N. is dan ook per direct eruit getrapt en het slachtoffer heeft aangifte gedaan tegen N.

Het is in ieder geval duidelijk geworden dat de heilige bescherming van de privacy van daders best wel lastig is. Enkel het feit waarvoor de taakgestraften te werk worden gesteld mogen worden besproken, andere zaken op de kerfstok mogen niet gedeeld worden door de reclassering omdat de draaideurcrimineel daar wel eens nadeel van zou kunnen ondervinden.

Diezelfde reclassering deed nog wel snel een vandersteurwistenwenietje en zegt dat dit echt de eerste keer is dat een draaideurcrimineel in criminele herhaling valt.