Vier jaar cel voor fataal speedbootongeluk

De 51-jarige schipper van een speedboot die in 2014 twee mensen overvoer op de Vinkeveense Plassen, is veroordeeld tot vier jaar cel. Volgens de rechtbank in Utrecht was er geen sprake van het moedwillig veroorzaken van het ongeluk. Wel heeft de schipper onaanvaardbare risico's genomen en was zijn vaargedrag "roekeloos".

De schipper scheurde met een gezelschap in zijn onverlichte speedboot veel harder dan de maximum toegestane snelheid over de plassen. Hij zag een bootje met daarin vier mannen over het hoofd en voer eroverheen. Twee mannen in het bootje werden geraakt door de schroef en kwamen om het leven. De schipper zou drie keer zoveel alcohol in zijn bloed hebben gehad dan is toegestaan. Ook heeft de verdachte bewust de slachtoffers achtergelaten, concludeert de rechtbank.

Het Openbaar Ministerie had tijdens de behandeling van zijn zaak acht jaar cel geëist tegen de man uit Oosterbeek en een vaarverbod van vijf jaar. De rechtbank legde een kortere straf op omdat er geen sprake was van opzet, maar van dood door schuld, een voor de wet minder zwaar te straffen misdrijf. Het vaarbewijs van de schipper is voor vijf jaar ingetrokken.

De bestuurder van de speedboot werd dinsdag niet gelijk in de rechtbank aangehouden. Wanneer hij zijn straf moet uitzitten is nog niet duidelijk. Hij heeft direct na het drama in voorarrest gezeten.

Vier jaar cel voor fataal speedbootongeluk
Vier jaar cel voor fataal speedbootongeluk (Foto: ANP)