Vermoorde bewaker werkte niet bij kerncentrale

Een beveiliger van een Belgische kerncentrale is twee dagen na de aanslagen in Brussel in Charleroi doodgeschoten. Dat meldt de plaatselijke krant Dernière Heure zaterdag op basis van politiebronnen. De krant voegt eraan toe dat zijn beveiligingspasje is gestolen.

De bewaker, die zijn hond uitliet, is in de vroege avond van donderdag doodgeschoten, aldus de krant. Charleroi ligt ongeveer op 50 kilometer van de Belgische hoofdstad.

Eerder donderdag meldde de krant dat de zelfmoordterroristen Khalid en Ibrahim el Bakraoui van plan waren aanslagen te plegen op Belgische kerncentrales, maar dat de arrestatie van Salah Abdeslam, die betrokken was bij de aanslagen in Parijs, de plannen van de terroristen heeft versneld.

Verborgen camera
De broers hadden naar verluidt een verborgen camera neergezet bij het huis van de directeur van het Belgische nucleaire onderzoeksprogramma. De beelden "met tientallen uren" opnamen van de bewegingen van de man werden in beslag genomen tijdens een antiterrorisme-inval in het appartement van een andere verdachte van dezelfde terreurcel, Mohammed Bakkali.

België is momenteel is de hoogste staat van paraatheid na de dodelijke aanslagen in Brussel. Kort na de aanslagen werden medewerkers van de twee Belgische kerncentrales in Doel en Tihange geëvacueerd. De krant meldde ook dat de afgelopen weken militairen zijn gezien op beide locaties.

Update 15.16 uur:
Volgens Electrabel, de uitbater van de kerncentrales van Tihange en Doel, was de man die donderdag in Froidchapelle in het Belgische Henegouwen werd vermoord geen bewaker van een kerncentrale! "Geen enkel personeelslid van Electrabel of van haar onderaannemers die op deze sites werken, werd deze week vermoord", aldus een woordvoerder van het bedrijf. De politie denkt nu aan een uit de hand gelopen overval of een misdaad in de privésfeer.

Beveiliger kerncentrale België doodgeschoten
Beveiliger kerncentrale België doodgeschoten (Foto: ANP)