Wereld reageert bedroefd op overlijden Cruijff

Over de gehele wereld is bedroefd gereageerd op het overlijden van Johan Cruijff. De oud-voetballer was in binnen- en buitenland geliefd en mensen uit de voetbalwereld en daar buiten hadden groot respect voor Cruijff.

Koning Willem Alexander reageerde via Facebook. "Met het overlijden van Johan Cruijff verliest Nederland een unieke en geniale sportman. Hij heeft ons voetbal verrijkt en een nieuw gezicht gegeven. Daarnaast heeft hij zich met hart en ziel ingezet om de sport voor iedereen toegankelijk te maken. Hij was een icoon van Nederland. Johan Cruijff was van ons allemaal. Mijn vrouw en ik leven mee met zijn familie en vrienden op deze verdrietige dag."

Vanuit de voetbalwereld kwamen ook talloze reacties los via social media, radio en TV. Zo betuigde Franz Beckenbauer via Twitter zijn medeleven:

Ook topspelers van nu staan stil bij het overlijden van de legendarische Nummer 14:

Ajax-directeur Edwin van der Sar liet tegenover AD Sportwereld weten dat Cruijff voor onschatbare waarde is geweest voor Ajax: "Cruijff was de grootste Ajacied die de club ooit heeft gehad. Hij is zo belangrijk geweest voor de club."

Premier Mark Rutte liet via Twitter weten bedroefd en geschokt te zijn:

Ook vanuit Barcelona is er met verdriet gereageerd op het heen gaan van de legendarische voetballer. "We houden voor altijd van je, Johan. Rust in vrede", zo liet FC Barcelona weten. Voorzitter Josep Bartomeu dankte via Twitter Cruijff voor het belangrijke werk dat in Barcelona verrichtte, zowel als speler en als trainer:

Ook Feyenoord reageert met verslagenheid. De club refereert op hun site ook aan het ene jaar dat de Amsterdammer in Rotterdam speelde. Met Cruijff als drijvende en belangrijke kracht veroverde Feyenoord in dat jaar de landstitel.

Namens de KNVB reageerden directeur Betaald Voetbal Bert van Oostveen en voorzitter Michael van Praag. "Het is vreselijk wat er gebeurd is. De grootste voetballer van Nederland is niet meer", aldus de directeur Betaald Voetbal tegenover NOS. "Ik ga nu met de staf spreken om te kijken wat we morgen doen. De wedstrijd gaat gewoon door, maar krijgt nu wel een heel andere lading. Het duel tussen Nederland en Frankrijk moet een eerbetoon worden aan Cruijff", zo vulde Van Oostveen aan.

"Met grote verslagenheid heeft de KNVB donderdagmiddag kennisgenomen van het overlijden van Johan Cruijff. Woorden zijn amper te vinden voor dit enorme verlies", meldde de KNVB op zijn officiële website. Ook bondsvoorzitter Michael van Praag reageerde geschokt.

"We hebben onze beste voetballer ooit, onze nummer 14 en grote voetbalvriend verloren. We zijn er kapot van. Johan bracht het Nederlandse voetbal naar grotere hoogten. Daar is de KNVB hem eeuwig dankbaar voor en ik ga Johan, mijn vriend, enorm missen", aldus Van Praag.

Ook de kersverse voorzitter van de FIFA, Gianni Infantino betuigde zijn medeleven. "Johan Cruijff was een geweldige voetballer. Hij geldt als één van de beste voetballers die de wereld heeft gekend. Hij is het symbool van een elegante speler. Hij was een inspirator en een bron van liefde voor de fans. Hij heeft historie geschreven in het voetbal en ik ben erg geraakt door zijn overlijden. Hij zal door iedereen worden gemist", schrijft FIFA-president Infantino op de officiële website van de wereldvoetbalbond.

Wereld reageert bedroefd op overlijden Cruijff (Pro Shots / Action Images)
Wereld reageert bedroefd op overlijden Cruijff (Pro Shots / Action Images)