Italianen redden ruim 900 asielzoekers op zee

Meer dan 900 vluchtelingen en migranten zijn zaterdag gered door de Italiaanse kustwacht en Europese grenswachten. Dat gebeurde tijdens vier verschillende operaties in de Straat van Sicilië, de zeestraat die Sicilië scheidt van Afrika. Op een van de schepen was iemand overleden.

420 mensen zaten zaterdag op een schip dat werd gered door Eunavfor Med, een marineoperatie speciaal door de Europese Unie in het leven geroepen om de smokkel van vluchtelingen op de Middellandse Zee tegen te gaan. Ook de Europese grenswacht Frontex pikte mensen op van een schip, dat waren er 112. De Italiaanse kustwacht redde twee andere boten met gezamenlijk 378 migranten.

Sinds de start van de vluchtelingenstroom vorig jaar zijn nu meer dan 1,2 miljoen mensen naar Europa gekomen, de meesten afkomstig uit Afrika en het Midden-Oosten.

De Straat van Sicilië scheidt Italië van het relatief veilige Tunesië. Ondanks dat de actie mensensmokkel moet ontmoedigen, is onduidelijk of de geredde mensen terug naar Tunesië zijn gestuurd of naar Italië zijn vervoerd. Het laatste is waarschijnlijker, en volgens critici zou dit mensensmokkel juist aanmoedigen. Het is bekend dat smokkelaars er vaak op rekenen dat mensen zullen worden gered, en dit kan er toe leiden dat juist minder zeewaardige boten worden gebruikt.   

Italianen redden ruim 900 bootmigranten
Italianen redden ruim 900 asielzoekers op zee (Foto: ANP)