'Criminaliteit wordt schimmiger'

Veel vormen van criminaliteit zijn minder zichtbaar en grijpbaar geworden, met name op het internet. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Rotterdam dinsdag bij de presentatie van de jaarcijfers over 2015. De geregistreerde criminaliteit daalt en het aantal gewelddadige misdrijven, met grote impact op de slachtoffers, daalt zelfs sterk. Maar daar tegenover staat dat veel vormen van criminaliteit schimmiger worden.

Crimineel geld verdienen via digitale wegen neemt toe meldt het OM. "Er groeit een nieuwe generatie op die van nature de weg weet in cyberspace en sommigen zoeken bij uitstek de slinkse wegen", aldus hoofdofficier van justitie Marc van Nimwegen.

In 2015 zijn er 19.672 misdrijfzaken gemeld, ruim 3000 minder dan het jaar daarvoor. Ondanks de daling, is het niet rustiger geworden voor de opsporingsdiensten, benadrukt het OM. Criminaliteit is aan de ene kant minder zichtbaar geworden; aan de andere kant wordt steeds duidelijker wat voor wereld er schuilgaat achter de zware criminaliteit. Het gebruik van (automatische) vuurwapens is bijvoorbeeld toegenomen. Ook de dreiging die van het gewelddadige jihadisme uitgaat, vraagt om een nieuwe aanpak, laat het OM weten.

'Criminaliteit wordt schimmiger'
'Criminaliteit wordt schimmiger' (Foto: BuzzT)