Obama voorstander van toegang tot smartphones

De Amerikaanse president Barack Obama vindt dat smartphones toegankelijk moeten zijn voor de overheid. Hij riep vrijdag tijdens het South by Southwest festival in het Texaanse Austin op om mobiele telefoons op een zodanige manier te fabriceren dat dit mogelijk is.

Ondanks Obama's eerdere toezeggingen over het bewaken van privacy- en burgerrechten, vindt hij dat er een balans gevonden moet worden tussen rechten en risico's. Wanneer toegang tot persoonlijke gegevens nodig is om een terroristische aanslag te voorkomen of in het geval van belastingontduiking, dan moet het mogelijk zijn dat de overheid die gegevens kan inzien, meent de president.

"De vraag die we onszelf moet stellen is: 'Als het technologisch mogelijk is om een ondoordringbaar apparaat of systeem te maken waarvan de encryptie zo sterk is dat er geen sleutel is, geen achterdeur, hoe kunnen we die pedofiel dan oppakken, hoe kunnen we een terroristische aanslag verijdelen?"', aldus Obama.

De president van de Verenigde Staten wilde niet ingaan op de rechtszaak tussen Apple en de FBI. Laatstgenoemde wil na de aanslagen in San Bernardino dat Apple de software van iPhones aanpast waardoor het kraken van de telefoon makkelijker wordt.

Obama voorstander van toegang tot smartphones
Obama voorstander van toegang tot smartphones (Foto: BuzzT)