'Vele doden door verbieden meldonium'

De bedenker van het hartmedicijn meldonium zegt dat er vele doden zullen vallen door het verbieden van het middel voor sporters. Sinds 1 januari staat het onder de merknaam Mildronat verkochte spul op de lijst met verboden middelen van wereldantidopingagentschap WADA. Sindsdien hebben talloze sporters, vooral uit Rusland, al positief getest op het gebruik ervan. 

Professor Ivars Kalvins uit Letland, die het middel bedacht heeft, is niet bepaald blij met het verbieden. "We zullen veel doden gaan zien op de diverse sportvelden, zoals in het basketbal of ijshockey", beweert hij. "En dat komt doordat sporters geen meldonium meer mogen nemen. Hun lichamen kunnen daardoor niet meer omgaan met een gebrek aan zuurstof tijdens wedstrijden."

In Letse media liet Kalvins eerder al weten dat het verbieden van meldonium een misdaad tegen de menselijkheid zou zijn. "Dit medicijn is al 32 jaar legaal op de markt en ineens mag het niet meer? Sporters zijn ook mensen...is WADA niet op de hoogte van de mensenrechten? Ieder mens heeft recht op bescherming", foetert de professor. "Atleten kunnen zich nu niet meer beschermen tegen overbelasting van het hart en dus gaan we inderdaad veel doden zien op de sportvelden."