"Meldoniumgebruik straffen is misdaad tegen menselijkheid"

De maker van het inmiddels beruchte hartmedicijn meldonium, Ivars Kalvins, is niet bepaald gelukkig met de aandacht van de laatste dagen. De ene na de andere topsporters wordt betrapt op het gebruik van het sinds 1 januari verboden middel.

"Iemand wilde bijzonder graag dat meldonium verboden zou worden. Als ze niet op een gewone manier kunnen winnen nemen ze hun toevlucht tot dit soort smerige trucjes", foetert Kalvins, die opvallend genoeg doelt op het - voor sporters - verbieden van het spul en niet op het nemen van doping door de atleten. "Omdat we meldonium uit hebben gevonden in de Sovjet-Unie en sporters uit die regio nu goede resultaten halen concluderen die idioten dat meldonium wel prestatiebevorderend moet zijn."

Dat het middel de prestaties direct helpt is volgens Kalvins niet waar. "Onzin! Het helpt sporters om hard te trainen zonder hun hart en spieren te beschadigen", zo lijkt hij zichzelf toch enigszins tegen te spreken. "Ik snap dat de lijst met verboden middelen bijvoorbeeld vochtafdrijvende substanties bevat. Die helpen een sporter gewicht te verliezen en dat heeft direct effect op het resultaat tijdens een wedstrijd. Zo werkt het bij meldonium echter niet! Het is onmogelijk om voor de wedstrijd even een spuit meldonium te nemen en daardoor te winnen. Nee, de winst komt volledig door de wilskracht en de keiharde trainingsarbeid van de sporter", gaat de wetenschapper door. 

"Het medicijn helpt alleen om te voorkomen dat het hart teveel te verwerken krijgt. Met andere woorden, het beschermt je gezondheid. Sporters schorsen omdat ze om hun gezondheid geven is wat mij betreft niks minder dan een misdaad tegen de menselijkheid!" Kalvins lijkt wel voorbij te gaan aan de mogelijkheid die sporters hebben om het middel niet te gebruiken en toch hard te trainen.