NFI kraakt peperdure crypto-smartphones

Het Nederlands Forensisch Instituut is erin geslaagd een aantal in beslag genomen smartphones te decoderen die waren uitgerust met PGP (Pretty Good Privacy). Deze werden gebruikt door verdachten in een aantal liquidatiezaken, schrijft Het Parool.

De bij criminelen populaire toestellen waren voor rond de 1200 euro aangeschaft bij spyshops. Volgens justitie leveren de ontsleutelde berichten extra bewijslast dat de verdachten een liquidatie wilden plegen.

Hun advocaten stellen echter dat er juist eerder mee wordt aangetoond dat ze alleen een gestolen auto van Eindhoven naar Amsterdam wilden brengen. Dit ondanks dat een van de verdachten met een kalasjnikov uit de wagen stapte na te zijn klemgereden.

De berichten op de telefoons zouden erop duiden dat de criminelen zich onbespied waanden. Volgens Het Parool zou de informatie nooit via gewone toestellen zijn uitgewisseld.

Nieuwere PGP-telefoons zouden volgens aanbieders niet te kraken zijn, iets dat uiteraard ook al werd gesteld over de nu gekraakte smartphones. Maar in veel gevallen stoelt een succesvolle kraak op het uitbuiten van fouten in de versleutelingsalgoritmes. Indien die er in de nieuwe versies zijn uitgehaald, vist justitie de volgende keer vermoedelijk weer achter het net.