Fedde Le Grand gaat voor 'intiem' in Ziggo

In het statige Koninklijk Theater Carré presenteerde Fedde Le Grand vorig jaar zijn 'theater-meets-dance'-spektakel GRAND. De wereldberoemde Nederlandse dj mocht als eerste artiest ooit het meer dan honderd jaar oude theater omtoveren tot dancewalhalla. En zes avonden op rij voor een uitverkochte zaal smaakte naar meer. Dit jaar tilt Le Grand zijn show naar een hoger plan in de Ziggo Dome. Ondanks de massaliteit moet het feest wel theatraal en sfeervol blijven.

De geboren Utrechter is hard aan het werk om de laatste puntjes op de i te krijgen voor de tweede editie van GRAND op zaterdag 12 maart. "We repeteren nu met de dansers, acrobaten, muzikanten, visuals en licht. Het is heel gaaf om te zien hoe alles vorm krijgt." De grootste uitdaging zit hem deze keer in het vertalen van de show naar de enorme concertzaal. "Carré bood natuurlijk een prachtige setting, dan ziet het er met vier man op het podium meteen al lekker uit. Maar van die vier man simpelweg 24 man maken, is niet per se de oplossing. In zo'n grote ruimte is één persoon met één spot soms sterker. We proberen dat intieme gevoel vast te houden."

De grotere ruimte biedt ook veel voordelen. Zo is er meer mogelijk op het gebied van live muziek en podiuminrichting en komt er een tweede stage. "Het is een blanco canvas waarmee we aan de slag kunnen." De 38-jarige dj voelt in aanloop naar de Ziggo Dome meer spanning dan vorig jaar bij de première van GRAND. "De eerste keer ga je er een beetje blind in. Nu weet ik precies waar de valkuilen zitten. En het is maar één keer."

Energie
Voor de enorme productie, in samenwerking met RTL Live Entertainment, met dansers, muzikanten en andere performers werkt Le Grand nauw samen in een team. Iets wat hij als dj normaalgesproken niet doet. "Voor de afwisseling is dat heel leuk. Maar het kost wel meer energie, je moet álles overleggen. Vorig jaar heb ik me tot vervelends toe overal tegenaan bemoeid. Nu kan ik het beter loslaten. De regisseur, choreograaf, licht- en geluidmensen, ze weten allemaal heel goed wat ze doen."

Een van de speciale gasten tijdens de show is de Deense zangeres Ida Corr. Met haar scoorde Le Grand in 2007 de wereldhit Let me think about it. Een jaar eerder brak hij internationaal door met Put your hands up for Detroit. Om zijn tienjarig internationale jubileum te vieren, komt Corr over naar Amsterdam voor een kleine 'trip down memory lane'. "Zo is de cirkel rond."

Fedde Le Grand gaat voor 'intiem' in Ziggo
Fedde Le Grand gaat voor 'intiem' in Ziggo (Foto: BuzzE)