Schoolexamens kosten volleybalsters kans op Olympische Spelen

De Egyptische damesvolleybalploeg heeft zich teruggetrokken van het intercontinentaal olympisch kwalificatietoernooi. In mei zou Egypte in Puerto Rico strijden tegen Kenia, Colombia en het gastland om één olympisch startbewijs, maar schoolexamens zitten de piepjonge ploeg in de weg.

Een maand geleden werd de ploeg tweede op het Afrikaans olympisch kwalificatietoernooi. Dat betekende dat de winnende finalisten, Kameroen, naar de Spelen mochten, maar dat Egypte op het intercontinentale toernooi een tweede kans krijgt. De ploeg is echter nogal jong: maar liefst acht van de veertien speelsters zijn nog tieners en slechts vier dames zijn voor 1995 geboren, met veruit als oudste de net 26-jarige aanvoerdster Nahla Abdelfattah. 

Veel van de speelsters zitten dan ook nog op school en daar worden binnenkort de examens gehouden. "Om ons op het OKT voor te bereiden hebben we toch al gauw twee maanden nodig, maar de meeste speelsters hebben op school en op de universiteit dan examens", verzucht Fouad Abdel Salam, de president van de Egyptische volleybalbond. "We hebben geprobeerd om te regelen dat de examens later gemaakt kunnen worden, maar dat lukte niet en ook de ouders van de speelsters waren het daar niet mee eens. Daar komen nog eens de financiële problemen bij", legt Salam uit waarom het feest niet door kan gaan. 

Egypte wordt vervangen door Algerije, hoewel er ook al geruchten gaan dat die ploeg eveneens niet naar Puerto Rico af wil of kan reizen. Dat gold ook voor Kenia, dat zich al afmeldde voor het toernooi. Zij bleken enkele dagen geleden echter hulp te krijgen van wereldvolleybalbond FIVB, die de reis- en verblijfkosten voor de ploeg voor haar rekening zal nemen.