Kulizhnikov meldt zich af voor World Cup-finale Thialf

Schaatser Pavel Kulizhnikov heeft zich afgemeld voor de World Cup-finale in Heerenveen, later deze week. De Russische wereldrecordhouder op de 500 meter won eerder dit jaar nog zijn tweede wereldtitel sprint en pakte als eerste man ooit op hetzelfde WK afstanden goud op de 500 en 1000 meter. 

Een reden voor het plotselinge afmelden van Kulizhnikov wordt niet gegeven. Het enige dat door de president van de Russische schaatsbond, Alexei Kravtsov, wordt losgelaten is het volgende: "Pavel gaat niet naar de World Cup-finale". Dat is op zijn minst opvallend te noemen, want amper een week geleden gaf hij in Russische media nog aan volop te willen schitteren in Thialf. 

Sportfans hebben na het horen van het afmelden van Kulizhnikov al direct hun vermoedens. In de laatste weken werden talloze sporters betrapt op het gebruik van het verboden middel meldonium. Zo bleken deze week tennisster Maria Sharapova en shorttracker Semen Elistratov, landgenoten van de ooit twee jaar geschorste Kulizhnikov, positief getest te hebben. Overigens is er nog zeker geen concrete aanwijzing dat de wereldkampioen sprint ook betrapt is, dus we kunnen nog een slag om de arm houden.