Zelfrijdende vrachtwagens op Vlaamse snelweg

Groepjes zelfrijdende vrachtwagens zullen op 5 april over Vlaamse snelwegen rijden tijdens een Europees proefproject op initiatief van Nederland. Trucks van Volvo, Iveco en DAF doen aan het project mee. De vrachtwagens rijden in groepjes, waarbij de eerste de route en snelheid bepaalt en de andere die volgen, terwijl ze constant met elkaar communiceren.

Drie colonnes van twee tot drie trucks nemen deel aan het experiment. Via gps, radar en wifi wordt de rit letterlijk in goede banen geleid. In de cabine van de voertuigen neemt een chauffeur plaats om te sturen. Manoeuvres, remgedrag en snelheid zijn precies op elkaar afgestemd.

Wanneer het wagenpark wordt uitgerust met systemen voor geautomatiseerd rijden, betekent dit een drastische verhoging van de capaciteit van de snelweg. "Dergelijke systemen voor geautomatiseerd rijden kunnen de veiligheid ten goede komen. Al moeten ze natuurlijk met bijzonder veel zaken rekening houden, zoals personenwagens die de vrachtwagen de pas kunnen afsnijden of invoegmanoeuvres", zegt een woordvoerder van de Vlaamse automobilistenbond VAB tegen persbureau Belga.

Het systeem kan er volgens de Vlaamse belangenvereniging voor zorgen dat er minder onderlinge snelheidsverschillen zijn en het verkeer minder van rijstrook verandert. Daardoor neemt het risico op incidenten af. Daarnaast kan het verbruik en dus de CO2-uitstoot van de zelfrijdende trucks omlaag.

Zelfrijdende vrachtwagens op Vlaamse snelweg
Zelfrijdende vrachtwagens op Vlaamse snelweg (Foto: BuzzT)