Oldenzaal: 5 stembureaus genoeg voor referendum

De rechtbank in Zwolle moet de gemeente Oldenzaal opdragen om 17 in plaats van 5 stembureaus te openen bij het Oekraïne-referendum in april. Dat betoogde GeenPeil donderdag tijdens een rechtszaak.

De gemeente Oldenzaal zegt met vijf stembureaus 'prima uit de voeten te kunnen', aldus een woordvoerder tijdens de zitting. De Overijsselse gemeente had bij vorige verkiezingen 17 stembureaus open.

Volgens GeenPeil stelt de Kiesraad dat per stembureau 1.200 stemgerechtigden terechtkunnen. In Oldenzaal zouden dat er 5.000 zijn. 'Dan heeft elke stemgerechtigde achttien seconden om zijn of haar stem uit te brengen', aldus jurist Beryl Dreijer namens GeenPeil.

Weblog GeenStijl houdt nauwgezet bij welke gemeenten op 6 april een veel kleiner aantal stembureaus openstellen dan bij reguliere verkiezingen. Volgens deze GemeenteWacht is Oldenzaal de koploper in het niet-openstellen van stembureaus. Veel commotie is er ook over de Limburgse gemeente Stein. Daar is hoegenaamd geen geld beschikbaar om meer stembureaus open te stellen, terwijl er op de begroting wel 102.000 euro staat geboekt voor loopbaanbegeleiding van een ex-wethouder. De gemeente betreurt de commotie die hierover is ontstaan.

Oldenzaal: vijf stembureaus is voldoende
Oldenzaal: vijf stembureaus is voldoende (Foto: ANP)