Räikkönen test hoofdbescherming in Formule 1

Kimi Räikkönen was vandaag de eerste coureur die een nieuw systeem getest heeft om het hoofd van de rijder beter te beschermen. Het Formule 1-team Ferrari stuurde de Fin tijdens de voorlaatste testdag in Barcelona naar buiten met het systeem dan mogelijk vanaf volgend jaar verplicht wordt.

De zogenaamde 'halo' is een door Mercedes ontworpen concept dat voorlopig de beste papieren lijkt te hebben om door autosportfederatie FIA ingevoerd te worden om de coureurs nog beter te beschermen. De 'halo' heeft in Engeland op een vliegveld al uitgebreide tests ondergaan en is vandaag voor het eerst door Ferrari uitgetest op het circuit. Räikkönen reed er alleen zijn installatieronde mee, waarna het systeem van de bolide verwijderd werd en de normale testwerkzaamheden aanvingen.

Ondanks dat een verticale balk voor de neus van de coureurs geplaatst is zou de 'halo' het beste zicht bieden van de concepten die nu op tafel liggen. Het systeem moet voorkomen dat een rondvliegende band een coureur raakt, zoals helaas gebeurde bij Formule 2-coureur Henry Surtees die in 2009 op deze manier het leven liet. De beschermde constructie weegt ongeveer vijf kilogram.