SP: Rutte goochelt met cijfers Groene Draeck

De SP is verontwaardigd dat de kosten voor het onderhoud van de Groene Draeck mogelijk veel hoger zijn dan aan de Tweede Kamer is gemeld. Aanleiding is berichtgeving van RTL Nieuws vrijdag dat maar de helft van de kosten van het onderhoud aan het privéschip van prinses Beatrix in de jaarverslagen staat.

SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak verwijt premier Mark Rutte gegoochel met cijfers. "Ik neem hem dat heel kwalijk. De premier veroorzaakt bewust gedoe rond het schip en het koninklijk huis." Van Raak heeft opnieuw Kamervragen gesteld.

Het onderhoud staat jaarlijks voor 50.000 euro in de boeken, maar kostte de afgelopen jaren het dubbele, ontdekte RTL Nieuws na een verzoek op grond van de Wet openbaarheid van bestuur. Van Raak vraagt zich af hoe Rutte ,,het in zijn hoofd haalt om verkeerde bedragen te noemen terwijl hij weet dat de Tweede Kamer hier al jaren achteraan zit." In oktober was er nog een debat over.

Van Raak denkt dat het onderhoud zo duur is, omdat de marine dit doet. "Een gespecialiseerd bedrijf kan het voor 25.000 euro doen."

SP: Rutte goochelt met cijfers Groene Draeck
SP: Rutte goochelt met cijfers Groene Draeck (Foto: ANP)