FIFA-verkiezing: Infantino nieuwe voorzitter

Gianni Infantino is enigszinds verrassend gekozen tot nieuwe voorzitter van de FIFA. Hij kreeg in de tweede ronde met 115 stemmen de benodigde meerderheid. Sjeik Salman bin Ibrahim Al-Khalifa kreeg er 88, Prins Ali slechts 4. Jerome Champagne kreeg in de tweede ronde geen stemmen meer.

Update 18.40

Infantino is dus de opvolger van Sepper  Blatter, die vanaf 1998 voorzitter was. Hij is sinds 1 oktober 2009 secretaris-generaal van de UEFA en vooral bekend als het gezicht van de lotingen voor bijvoorbeeld de Champions League. Daarvoor werkte hij onder meer bij het International Centre for Sports Studies van de Universiteit van Neuchâtel.

De UEFA besloot aanvankelijk na het opstappen van Blatter om Michel Platini naar voren te schuiven, maar ook hij raakte in opspraak. Uiteindelijk werden zowel Blatter als Platini geschorst door de ethische commissie van de FIFA.

16:22

Gianni Infantino heeft in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen van werelvoetbalbond FIFA de meeste stemmen gekregen. De 45-jarige Italiaan kreeg 88 van de 207 stemmen, maar dat was niet genoeg om al verkozen te worden tot president. Daarvoor was in de eerste ronde een tweederde meerderheid nodig, 138 stemmen dus. 

Het ligt erg dicht bij elkaar, want de secretaris-generaal van de UEFA wordt met 85 stemmen op de voet gevolgd door sjeik Salman bin Ibrahim Al-Khalifa uit Bahrein, president van de Aziatische voetbalbond AFC. Prins Ali al-Hussein - die vorig jaar van Sepp Blatter verloor - kreeg 27 stemmen, terwijl de Fransman Jerome Champagne met slechts zeven stemmen zo goed als zeker de fles bubbels in de koelkast kan laten liggen. 

De tweede stemronde vindt later op vrijdag plaats tijdens het FIFA-congres in Zürich. Daar is een simpele meerderheid van de stemmen nodig, 104 stuks in totaal dus. Als ook dan geen beslissing valt zal een derde ronde nodig zijn, waarin de kandidaat met de minste stemmen afvalt.

De verkiezing is hieronder live te volgen: