Van Gerwen gooit bizar gemiddelde in Premier League

Darter Michael van Gerwen heeft in de Premier League een ongelooflijke zege geboekt. Dat de Nederlander van Michael Smith won was niet bepaald een verrassing, maar de manier waarop was nog nooit vertoond: na de laatste pijl had Van Gerwen een gemiddelde van 123,4 punten per beurt staan, veruit het hoogste gemiddelde ooit op tv.

Van Gerwen begon geweldig aan het duel en gooide de eerste vier legs uit in elf, twaalf, elf en twaalf darts, goed voor een gemiddelde van bijna 131 punten. Het is vrij normaal om na zo'n serie wat in te zakken, maar MVG gaf juist nóg eens extra gas. De vijfde en zesde leg gingen zelfs in tien darts uit, waardoor het gemiddelde zelfs opgeschroefd werd naar een ongekende 136,6 punten.

In de zevende leg tikte Van Gerwen zelfs bijna de 140 aan, maar enkele missers op dubbel-18 kostten hem naast flink wat punten ook nog eens de leg: 6-1, want Smith bleef uitstekend bij. Ook in de laatste leg viel de Nederlander nog iets terug wat gemiddelde betreft, maar nadat de laatste pijl erin ging stond er toch een nu al legendarisch wereldrecord op het bord: 123,4 punten. Het oude record stond op naam van Phil Taylor, die in 2010 met een gemiddelde van 118,66 punten afrekende met Kevin Painter op de UK Open.

"Fantastisch om geschiedenis te schrijven", jubelde Van Gerwen na afloop. "Ik zat vanaf het begin vol vertrouwen en speelde erg goed. De eerste zes legs gingen ongelooflijk goed, elf, twaalf, elf, twaalf en twee keer tien darts. Daarna heb ik het met die dubbel-18 eigenlijk verkloot, maar nu heb ik tenminste nog een doel om op te jagen", klonk het gelijk al ambitieus. "Ik ga dit nog een keer doen, dat weet ik zeker." Hoe hoog hij zijn record neer kan zetten? "Nou ja, 136 punten toch wel, daar stond ik na zes legs op."

Van Gerwen gooide een nu al legendarisch gemiddelde van 123,4 punten (PRO SHOTS/Action Images)
Van Gerwen gooide een nu al legendarisch gemiddelde van 123,4 punten (PRO SHOTS/Action Images)