Eerste Jamaicaanse schoonspringer ooit op Olympische Spelen

Yona Roshden Knight-Wisdom heeft zich als eerste mannelijke schoonspringer uit Jamaica geplaatst voor de Olympische Spelen. De in Engeland geboren 20-jarige Knight-Wisdom plaatste zich tijdens de World Cup in Rio de Janeiro op de 3-meter-plank.

In de kwalificaties sprong de Jamaicaan naar de zeventiende plek, wat goed genoeg was voor een olympisch startbewijs en een waar tranendal bij de schoonspringer. Een dag later ging het in de finale echter nog een heel stuk beter: Knight-Wisdom zorgde voor een daverende stunt door als tweede te eindigen. 

"Ik hoop dat dit mensen inspireert om nieuwe dingen te proberen en niet gelimiteerd te worden door wat veilig en normaal is. Ik ben 1,90 meter, weeg 90 kilogram en ben zwart. Hoe je het ook wendt of keert, als je naar schoonspringen kijkt is dat niet het beeld wat je doorgaans ziet. Tegen alle verwachtingen in ben ik in mijn doel geslaagd, met hulp van mijn familie, coaches en vrienden", aldus Knight-Wisdom tegenover de Jamaica Gleaner

"Tijdens de Spelen dringt het historisch besef pas echt door denk ik. Nu richt ik me nog op de finale", zei hij na de halve eindstrijd. "Ook ben ik nog behoorlijk druk met mijn proefschrift, dat ik op 27 april in moet leveren", aldus de springer die in 2012 besloot om niet met te proberen in het Britse team te komen. In plaats daarvan kwam hij voortaan uit voor Jamaica, het land van zijn vader, met als doel plaatsing voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. 

Jamaica werd één keer eerder vertegenwoordig in het olympisch schoonspringen: De 16-jarige Betsy Sullivan werd in 1972 in München 29e bij de dames.

Knight-Wisdom verovert een olympisch startbewijs en een zilveren World Cup-medaille (Foto: Getty)