Briljant WK-debuut FOK!ster Bos op WK skeleton

Skeletonster Kimberley Bos maakt vrijdag haar debuut op het wereldkampioenschap. Samen met de ervaren Joska le Conté komt de 22-jarige Edese in actie op de baan van het Oostenrijkse Igls-Innsbruck. Het is niet alleen een grote stap voor Bos, maar ook voor de Nederlandse skeletonsport: nooit eerder was er een dubbele Nederlandse vertegenwoordiging op het WK.

Uiteraard zijn we als FOK! ook trots op Bos, die in het SPT-forum van FOK! regelmatig haar gezicht laat zien in haar eigen fantopic en het algemene skeleton, bobslee- en rodeltopic. We hopen dan ook dat het woordje "FOK!fans" achterop haar helm zal helpen om een topprestatie neer te zetten - haar doel is de top-15.

De eerste run van het WK zal vanaf 09.45 uur hieronder live te zien zijn. Bos gaat als 21e van de 26 deelneemsters naar beneden, even na Le Conté. 

Update 11.00 uur

De eerste run zit erop en het ging nog veel beter dan menigeen had durven dromen. Bijna niemand verbeterde haar start zo sterk als Bos deed ten opzichte van de trainingen en een bijna feilloze run leverde een fantastische zevende plek op. De Edese staat 0,49 seconden achter leidster Tina Hermann en heeft de Canadese dames Jane Channell (zesde) en Elisabeth Vathje (vijfde) nog volop in het vizier.

Tussen de plekken vijf en veertien zit nog geen twee tienden verschil, dus er is nog heel veel mogelijk. Le Conté staat op 0,85 seconden op een nette vijftiende plek. Daar eindigde ze vorig jaar op en dat was destijds het beste Nederlandse WK-resultaat ooit. 

Om 11.15 uur gaat de tweede run van start, die is via onderstaande video weer live te kijken. Bos vertrekt daarin als veertiende, Le Conté gaat als zesde naar beneden.

Update 12.05 uur

Bos heeft haar zeer verrassende zevende plek in de tweede run vast weten houden. Sophia Griebel, Marina Gilardoni en Elena Nikitina passeerden de Nederlanse, maar op haar beurt wist ze Jane Channell, Elisabeth Vathje en nummer twee in de World Cup Jacqueline Lölling in te halen. 

De leiding is nog altijd in handen van Hermann, die 0,16 seconden voorsprong heeft op de Oostenrijkse Janine Flock. Binnen enkele honderdsten volgen dan Griebel (+0,53), Anne O'Shea (+0,54), Nikitina (+0,55) en Gilardoni (+0,60). Daarachter wordt een groepje achtervolgers aangevoerd door Bos, die op 0,75 seconden staat. Zij heeft één honderdste van een seconde voorsprong Lölling en Vathje en ruim een tiende op Deas en ex-wereldkampioene Katie Uhlaender. 

Le Conté wist haar positie één plekje te verbeteren en staat nu op de veertiende plek. Zaterdagochtend worden de derde en vierde runs gesleed en wordt het WK dus beslist. Ook dat zal uiteraard op FOK! te volgen zijn. 

De eerste run op het hoogste niveau ooit van Kimberley Bos, met plek zeven als resultaat (Bron: YouTube)