Zangeres Vanity 6 overleden (57)

Zangeres Vanity is afgelopen maandag op 57-jarige leeftijd overleden. De Canadese zangeres, die in het dagelijkse leven luisterde naar de naam Denise Katrina Matthews, overleed in een ziekenhuis in Californië aan de gevolgen van een nierkwaal. Vanity was vooral bekend als de frontvrouw van het funk trio Vanity 6, een groep die in 1982 een wereldhit scoorde met het liedje 'Nasty Girl'.

Denise Matthews begon haar loopbaan als fotomodel. Zo was de oogstrelende Canadese tweemaal te zien in het mannenblad Playboy en was ze eveneens te aanschouwen op de hoes van het album Alligator Woman van de funkband Cameo. In 1980 had het fotomodel een ontmoeting met de muzikale duizendpoot Prince, die haar de naam Vanity zou geven. Nadat Prince tot ontdekking kwam dat Vanity ook goed kon zingen, kreeg ze een aanbod van hem om plaats te nemen in de band Vanity 6. Ook produceerde Prince met 'Nasty Girl' de grootste hit voor de groep.

Vanity op de hoes van het album Alligator Woman van Cameo
Vanity op de hoes van het album Alligator Woman van Cameo

Na slechts één album besloot Vanity de groep te verlaten om alleen verder te gaan. Zo verschenen er een tweetal matig succesvolle solo-albums van de zangeres op Motown records. Met hulp van Jesse Johnson (The Time) nam Vanity in 1988 een aantal tracks op voor de soundtrack van de film Action Jackson, waaronder de hit 'Faraway Eyes'. Er werden nog opnames gemaakt voor een derde solo-album dat echter nooit officieel zou worden uitgebracht.

Vanity in betere tijden
Vanity in betere tijden

Naast zangeres was Vanity ook een actrice. Zo was ze te zien in films als Terror Train (1980), Never Too Young to Die (1986) en 52 Pick-Up (1986). Ook was Vanity te aanschouwen in tv-series zoals Miami Vice, Highlander: The Series en Friday the 13th: The Series. In 1994 zou Vanity ternauwernood een overdosis crack overleven, zag het licht en bekeerde tot het Christendom. De zangeres beweerde een ontmoeting te hebben gehad met Jezus Christus, die had beloofd om haar leven te redden als ze afscheid zou nemen van haar oude zondige bestaan. Het mocht uiteindelijk niet baten.

De voormalige seksbom wou vanaf dat moment niks meer te maken hebben met haar alter-ego Vanity en verbrak alle connecties met Hollywood om zich over te kunnen geven aan evangelisatiewerk. In 2011 zou Matthews haar levensverhaal publiceren in het boek Blame It On Vanity.