Afgetreden Russische dopingbaas overleden

De voormalige baas van het Russisch antidopingbureau RUSADA, Nikita Kamaev, is op 52-jarige leeftijd overleden, zo meldt het persbureau TASS. Krap twee maanden geleden trad Kamaev af als baas van RUSADA naar aanleiding van het enorme dopingschandaal, dat de Russische sportwereld overspoelt. 

Voormalig algemeen directeur Ramil Khabriev wist te vertellen dat Kamaev vermoedelijk een zware hartaanval heeft gekregen. "Hij klaagde over pijn aan zijn hart na het skiën. Daar had hij nog nooit eerder over geklaagd, in elk geval niet tegen mij. Misschien dat zijn vrouw daar iets van wist", aldus Khabriev. 

Sinds november mag RUSADA geen enkele aan doping gerelateerde activiteiten meer uitvoeren, omdat het de regels van wereldantidopingautoriteit WADA heeft overtreden. De Russische atletiekbond werd geschorst in het schandaal, met als gevolg dat Russische atleten nog altijd uitsluiting van de Olympische Spelen komende zomer boven het hoofd hangt. In een poging schoon schip te maken vertrokken alle RUSADA-officials, waaronder Kamaev, in december.

Kamaev haalde regelmatig het nieuws sinds het dopingschandaal eind 2014 aan het licht kwam door een documentaire van de Duitse ARD. Zo vond hij de beschuldigingen van staatsdoping in Rusland maar onzin, en had hij het erover dat het een Westers complot was.