Curler wil zwanger worden, test positief op doping

De Deense curler Helle Simonsen heeft een positieve dopingtest afgeleverd. De 31-jarige winnares van EK-brons in 2007 laat via de Deense curlingbond DCF weten dat het verboden middel waarop ze betrapt is aanwezig was in een kruidenextract. Ze wilde namelijk zwanger worden en ze nam het spul om daarbij te helpen. Simonsen lijdt aan PCOS, of het syndroom van Stein-Leventhal, wat het zonder behandeling moeilijk maakt om zwanger te raken.

Het positieve plasje werd door Simonsen ingeleverd na het EK van vorig jaar, dat gehouden werd in Esbjerg in haar thuisland. De zaak is inmiddels doorverwezen naar de wereldcurlingbond, terwijl de Deense in afwachting van het resultaat voorlopig geschorst is.

"Simonsen lijdt aan PCOS en nam dit soort natuurlijk middelen om de kans groter te maken dat ze zwanger zou worden", aldus een statement van de DCF. "Een ingrediënt van het middel staat op de dopinglijst, maar dat wist ze niet. Ze heeft het niet genomen met de intentie om haar prestaties te verbeteren en ze voelt zich erg slecht over de situatie", gaat het verder. 

De grootste dopingzaak in het curling kwam in 2013. De Canadese winnaar van WK-zilver Matt Dumontelle werd destijds twee jaar geschorst vanwege het gebruik van anabole steroïden. 

Simonsen in actie op de Olympische Spelen van Sochi in 2014 (Foto: Getty)