VS en Rusland komen wapenstilstand Syrië overeen

De Amerikaanse minister John Kerry en zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov zijn overeengekomen dat er binnen een week een staakt-het-vuren van kracht moet zijn in heel Syrië. De twee zijn bijeen in het Duitse München en gaven daar vrijdagochtend vroeg een gezamelijke persconferentie.

Volgens Kerry en Lavrov is de humanitaire situatie in Syrië nijpend, en liggen er diverse VN-resoluties klaar die soelaas moeten bieden. Nieuwsuur meldde eerder dat de Russen pas op 1 maart een wapenstilstand wilden, maar blijkbaar kon er in de loop van de avond een diplomatieke doorbraak worden geforceerd. De Russen zouden zich volgens de afspraken enkel nog mogen verdedigen, het is evenwel onduidelijk wat exact de voorwaarden en de duur van de overeenkomst zijn.

Met behulp van de Russische luchtmacht zijn troepen van de Syrische president Bashar al-Assad steeds verder naar het noorden opgerukt, en met onder meer rond Aleppo zou sprake zijn van een penibele situatie die tienduizenden vluchtelingen naar de Turkse grens heeft gejaagd.

Rusland heeft aangegeven met oppositiegroepen samen te zullen werken om hulp aan de bevolking te kunnen bieden en ervoor te zorgen dat men zich aan het staakt-het-vuren houdt. Dat zal volgens Lavrov geen makkelijke taak zijn. De zogenaamde Islamitische Staat en het al-Nusrafront zijn overigens buiten de wapenstilstand gehouden. Kerry en Lavrov willen het deze groepen ook onmogelijk maken om nog oliegeld binnen te hengelen.

Een einde van de oorlog lijkt met de nu bereikte overeenkomst nog niet in zicht, hooguit is dit een klein beetje dichterbij gekomen. Kerry zei wat dat betreft dat een staakt-het-vuren niet hetzelfde is als een staakt-het-conflict. Voor dat laatste zullen de strijdende partijen in Geneve om tafel moeten. Volgens Kerry en Lavrov gaat het hier dan ook hooguit om een eerste stap. Maar ook de wapenstilstand en de daaropvolgende hulp zullen de komende weken vermoedelijk slechts stukje bij beetje over delen van het land kunnen worden uitgerold.  

Ondanks het bereikte akkoord liggen de VS en Rusland nog ver uit elkaar. Volgens Kerry creëert Assads strijd tegen 'de oppositie' meer terroristen, maar Assad ziet ook de oppositie als terroristen. De Russen lijken Assad hier de laatste tijd in gevolgd te hebben, en beschuldigden de VS ervan geen informatie te delen over de identiteit en de posities van de zogeheten gematigde oppositie. Het lijkt erop dat het akkoord erin voorziet dat dit nu wel gaat gebeuren, maar helemaal duidelijk is dat nog niet.