Burgemeester beŽindigt demonstratie Pegida

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam heeft de onrustig verlopen anti-vluchtelingendemonstratie van Pegida zaterdagmiddag rond 16.15 uur beëindigd. De politie heeft de demonstranten opgeroepen in gereedstaande bussen te stappen 'voor hun eigen veiligheid'. De Pegida-demonstranten lijken daar gehoor aan te geven.

De betoging kon niet op de plek worden gehouden waar deze was gepland. Dat kwam doordat er op het bewuste plein bij het gemeentehuis in Amsterdam een verdacht pakketje was gevonden. Het onderzoek hiernaar is nog steeds niet klaar.

De autoriteiten in Amsterdam boden de demonstranten van Pegida een alternatieve plek aan, bij het standbeeld van Spinoza dertig meter verderop, achter het stadhuis. Dat weigerde deze groep betogers.

Arrestaties
De Pegida-beweging probeerde zaterdagmiddag in Amsterdam te demonstreren 'tegen de islamisering van Europa' en de komst van vluchtelingen. Er was ook een grote tegendemonstratie. Beide groepen daagden elkaar uit. De op grote schaal aanwezige politie hield ze uit elkaar en heeft meerdere arrestaties verricht en enkele charges uitgevoerd.

De wijde omgeving is met linten afgezet.

Burgemeester beëindigt demonstratie Pegida
Burgemeester beëindigt demonstratie Pegida (Foto: ANP)