Santorum stopt als presidentskandidaat

De Republikein Rick Santorum trekt zich terug als presidentskandidaat voor de Amerikaanse verkiezingen. Dat werd woensdag Amerikaanse tijd bekend. De 57-jarige conservatieve en rooms-katholieke Santorum gaat senator Marco Rubio steunen in de race om het Witte Huis.

Rubio eindigde maandag tijdens de Republikeinse voorverkiezing in de staat Iowa verrassend als derde. De conservatieve Ted Cruz won de verkiezing met 28 procent van de stemmen. Donald Trump moest genoegen nemen met 24 procent. Rubio zat daar met 23 procent vlak achter.

In de verkiezingsstrijd van 2012 kreeg Santorum onverwacht veel steun uit de Republikeinse gelederen. Hij eindigde als tweede, achter de uiteindelijke presidentskandidaat Mitt Romney. In zijn campagne betichtte Santorum Nederland destijds van 'bejaardenmoord', vanwege het toestaan van euthanasie.

Onderaan
Dit jaar wilde de campagne van de conservatieveling niet vlotten. Maandag eindigde Santorum bijna onderaan in Iowa. Hij kreeg met minder dan 1.800 stemmen slechts 1 procent van de Republikeinse kiezers achter zich. In 2012 won hij deze voorverkiezing nog. Santorum is deze week al de vierde presidentskandidaat die zijn strijd staakt. Partijgenoten Mike Huckabee en Rand Paul gingen hem voor, net als Democraat Martin O'Malley.

De Republikeinse Partij kiest op het partijcongres van 18 tot 21 juli in Cleveland wie er presidentskandidaat en kandidaat vicepresident worden. Nu Santorum de strijd heeft gestaakt, zijn er nog negen Republikeinse kandidaten in de race: Donald Trump, Ted Cruz, Marco Rubio, Ben Carson, Jeb Bush, Chris Christie, John Kasich, Carly Fiorina en Jim Gilmore. De presidentsverkiezingen zijn op 8 november.

Santorum stopt als presidentskandidaat
Santorum stopt als presidentskandidaat (Foto: ANP)