'Fiets met motortje gevonden bij topfavoriete WK veldrijden'

De Belgische veldrijdster Femke van den Driessche lijkt een wereldprimeur te hebben. Echt een positieve primeur is het echter niet, want het lijkt er alle schijn van te hebben dat de 19-jarige tijdens het WK veldrijden in Heusden/Zolder betrapt is op het gebruik van zogenaamde mechanische doping.

Voor eigen publiek was Van den Driessche de topfavoriete om goud te winnen bij de dames tot 23 jaar. Bij de start ging het echter al flink mis en voor het ingaan van de laatste ronde werd de Belgische ook nog eens getroffen door mechanische pech. Ze kwam te voet over de finishlijn om de laatste ronde in te gaan, maar een minuutje later stapte Van den Driessche gedesillusioneerd af.

Peter van den Abeele van de UCI heeft tegenover Sporza inmiddels bevestigd dat er inderdaad een geval van mechanische doping is geconstateerd. Journalist Karl Vannieuwkerke wist vervolgens te melden dat het om de fiets van de Europees kampioene gaat, die door de UCI in beslag is genomen. De Belgische wielerbond heeft dat nieuws niet veel later ook bevestigd. 

Op het WK veldrijden wordt een nieuwe manier van controleren op technologische fraude getest. Officieel is nog niet exact bekend om wat voor mechanische doping het precies gaat, maar het lijkt er sterk op dat Van den Driessche het WK in is gegaan met een verborgen motortje in haar fiets.